REGION

KUJAWSKO-POMORSKI

Uroczystości z okazji Jubileuszu 25-lecia NSZZ ”Solidarność”-80 w Krakowie

Uroczystości z okazji Jubileuszu 25-lecia NSZZ ”Solidarność”-80 w Krakowie

9 czerwca 2017 w Krakowie odbyły się Uroczystości z okazji Jubileuszu 25-lecia NSZZ „Solidarność-80”, w których udział wzięli m.in.: Przewodniczący Regionu Kujawsko-Pomorskiego Józef Korpusiński wraz ze Sztandarem oraz przedstawiciele Komisji Zakładowej Geberit Produkcja z Włocławka.

Uroczystości rozpoczęły się na dziedzińcu Zamku Królewskiego na Wawelu przy pomniku św. Jana Pawła II, gdzie zostały  złożone kwiaty.  Uczestników powitała orkiestra górnicza z Kopalni Węgla Kamiennego „Piast” w Bieruniu.

O godz. 8:00 rozpoczęła się Msza Święta w Katedrze Wawelskiej z udziałem Wojewody Małopolskiego, koncelebrowana przez Arcybiskupa Metropolitę Archidiecezji Krakowskiej Księdza Marka Jędraszewskiego, Kapelana NSZZ  ”Solidarność”-80 O. Damiana Koseckiego oraz Proboszcza Katedry na Wawelu Księdza Prałata Zdzisława Sochackiego.

Arcybiskup  Jędraszewski w homilii wspomniał, że jeśli zagrożone jest dobro wspólne wymaga to jednoznacznego sprzeciwu. Przytoczył fragment książki kard. Karola Wojtyły z 1969 r. „Osoba i czyn”, w której przedstawiony został traktat poświęcony problemom społecznym. Kard. Wojtyła w nim zaczął od omówienia pojęcia wspólnego dobra, które jest troską wszystkich obywateli danego państwa i w realizacji którego dobra każda osoba realizuje siebie, a z drugiej strony przyczynia się do dobra wszystkich. Autor w Gdańsku w 1987 r już jako Jan Paweł II mówił, że Solidarność oznacza ''razem'', a nigdy przeciw drugiemu człowiekowi.

Bezpośrednio po Mszy Świętej, która odprawiona była za wszystkich członków  NSZZ ”Solidarność”-80 wykonano wspólne zdjęcie przed Katedrą na Wawelu. Następnie oficjalna delegacja naszego związku wraz z zaproszonymi gośćmi złożyła kwiaty w krypcie przy grobie Marszałka Józefa Piłsudskiego oraz pary Prezydenckiej Lecha i Marii Kaczyńskich. Następnie uczestnicy zostali przewiezieni autokarami do Sali Teatralnej w Budynku S, przy ul. Ujastek 1 w Krakowie gdzie odbyła się uroczysta akademia podsumowująca Jubileusz 25-lecia NSZZ ”Solidarność” - 80 i ruchu związkowego w Polsce oraz jego roli w przemianach społeczno-ustrojowych, która przebiegała według poniższego harmonogramu:

1. Oficjalne otwarcie uroczystości przez Ryszarda Majdzika - Przewodniczącego Regionu Małopolskiego NSZZ ”Solidarność”-80.
  2. Wystąpienie Wojewody Małopolskiego.
  3. Wręczenie odznaczeń państwowych i wyróżnień przez Wojewodę.
  4. Wystąpienie Przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ ”Solidarność”-80 - Marka Mnicha.
  5. Wystąpienie Stanisława Brzeźniaka - krótki rys historyczny.
  6. Wręczenie odznaczeń branżowych i organizacyjnych.
  7. Wystąpienie w imieniu odznaczonych.
  8. Wystąpienie zaproszonych gości – panel dyskusyjny.
  9. Dr Leszek Rymarowicz – krótkie wspomnienie o Marianie Klott de Heidenfeldt - przedwojennym Głównym Inspektorze Pracy.

Zdjęcia (Kliknij tutaj !!!)

Relacja w mediach:

Ilustrowany Tygodnik Powiatowy (Kliknij tutaj !!!)

krakow.tvp.pl (Kliknij tutaj !!!)

krakow.tvp.pl Temat Dnia 09.06.2017 (Kliknij tutaj !!!)

www.powiatowy.pl (Kliknij tutaj !!!)

ul. Traugutta 26

87-800 Włocławek